Du er her: 

Bank på, så skal der lukkes op!

Tanker til Store bededag.

www.bibelselskabet.dk/store-bededag-fra-anden-raekke

Store Bededag skiller sig ud fra andre helligdage ved ikke at være bundet til en historie fra Det nye testamente. Der er ikke noget drama knyttet til Store Bededag og for de fleste vil det være varme hveder og (aflyste) konfirmationsfester, man forbinder med dagen.

Mangler der et narrativ til at hænge dagen op på kan man til gengæld sige at dagens navn meget tydeligt fortæller hvad det oprindelige sigte er med dagen. Det er simpelthen en dag til bøn. I gamle dage blev der allerede aftenen inden ringet med kirkeklokkerne som tegn til, at butikker og kroer skulle lukke. På den måde var der en chance for for at alle kunne være friske og ædru dagen efter. Ingen måtte arbejde på bededagen, den var reserveret til kirkegang.

Virkeligheden har i den sidste tid formet sig på en måde, der kaster et særligt lys på både helligdag og teksterne, vi læser på dagen; i skrivende stund har kroerne været lukket længe, men det har kirkerne på den anden side også, så vi kan hverken vælge det ene eller det andet denne bededag. I mens går hele Danmark i åndeløs spænding og venter på, hvad der kan åbnes som det næste. Sætningen fra dagens evangelietekst, der lyder: bank på, så skal der lukkes op for jer, springer i særlig grad i øjnene i den situation.

Og vi banker alle sammen på; eleverne i udskolingen – ikke mindst dem på efterskolerne, storcentre, idrætsforeninger, kroerne – vi vil alle sammen bare så gerne have at vores hjørne af samfundet bliver åbnet.

Når I læser dette, er vi sikkert alle sammen blevet lidt klogere på, hvordan de næste par uger kommer til at se ud, men Bededag bliver i hvert fald uden hverken kro eller kirkegang, så meget ved vi. Så kan vi jo passende koncentrere os om bøn hjemme i vores lønkammer. Det behøver ikke betyde, at v skal sidde med foldede hænder hele dagen, for bøn er noget meget større end de ord vi siger, når vi trænger til hjælp. Det er at vende sig mod det der rækker ud over os selv.

Vi kan banke på der hvor vi ved, der bliver lukket op, fordi der var aldrig lukket, selvom kirkebygningerne er det.

Vi kan bede om at livet stadig vil være fyldt med lys og mening selvom situationen ikke er som vi kunne ønske os. Og nogle af os skal måske også bede om den fornødne tålmodighed og overbærenhed til at blive ved med at være nogenlunde tålelige medmennesker også selvom det ikke er vores tur til at få åbnet vores lille hjørne af Verden.

Må Guds velsignelse følge os alle til vi ses igen, om det bliver i kirken eller på kroen.

Sognepræst

Anne Marie Baun

Del dette: