Du er her: 

Ord og tanker til 3. søndag efter påske i denne Corona – tid.

I skrivende stund er vejret fantastisk. Solen skinner, fuglene synger og blomsterne springer ud. Mange af os har købt blomster til haven, der skal pynte og invitere til ude - liv. Det er en helt vidunderlig årstid i øjeblikket! For alt grønnes. 

Nuvel snart vender vejret vist og byder på regn, men det trænger vi også til. Jorden er tør og mangler vand. Det ses tydeligt på markerne og i de få krukker, jeg har plantet blomster i. Jeg har ikke stor forstand på havens mange blomster – hverken dem, jeg selv planter eller dem, der kommer af sig selv, men jeg nyder at tilbringe tid i haven – og så gør det da ikke noget, at det ser lidt pænt ud. Altid kommer jeg dog til at tænke på, om jeg nu fik plantet sommerblomsterne for tidligt – kommer der frost igen? Eller glemmer jeg at vande dem? Begge situationer der vil medføre, at nye blomster skal erhverves og plantes. Jo, der hører mange spekulationer til det at have en have. Og det er skønt med sådanne spekulationer. Ja, det er skønt med noget andet at rette ens fokus på i disse tider– og så endda noget, der bringer lidt smil og glæde.

Måske planter jeg lidt flere blomster i øjeblikket end jeg ville gøre, hvis alt var normalt. Måske gør jeg det for at holde virkeligheden på passende afstand. For virkeligheden er en anden end smukke blomster. Det må vi erkende.

Egentlig havde jeg lavet den aftale med mig selv, at jeg i dag ikke ville nævne ordet Corona, men det kan jeg ikke lade være med. Dertil fylder den for meget og dikterer det liv, vi alle sammen lever. At det ikke kan være anderledes, synes klart, men derfor er det alligevel svært.

Situationen har været svær og hård i lang tid efterhånden, men det der er sværest for mig, det er, at jeg ikke kan se mange af de mennesker, der plejer at være en del af mit liv. Mine vante roller er på pause, og tiden må bruges anderledes. Det kan måske også være godt nok. I hvert fald inviterer tiden på ro og plads til fordybelse – og lidt tid i haven med plantning af blomster. Men hvem er jeg, når så store forandringer påvirker mit liv, kan jeg ikke lade være med at spørge om? Hvem er jeg, når de funktioner, jeg plejer at varetage, sættes på pause – eller i hvert fald ikke varetages, som normalt?  Hvem er jeg, når jeg ikke kan mødes med de mennesker, jeg plejer at spejle mig i? De mennesker der er med til at fastholde mig i de roller, jeg så godt kan lide at være i. Hvem er jeg i denne corona-tid?

Det kan der sikkert findes mange svar på, men det svar, vi i dag skal finde styrke i, er det svar, vi finder i dagens gammeltestamentlige læsning, hvor Gud viser sig for Moses, og Moses spørger Gud: ” Hvem er jeg, at jeg skulle gå til Farao og føre israelitterne ud af Egypten?” Ja, man kan næsten høre Moses sige det: ” Mig – jeg er jo blot en simpel hyrde, er det virkelig mig, du peger på?” En ny rolle venter på Moses. En forandring. Hvordan skal det mon gå? Vi ved jo godt, hvordan det går. Moses fører israelitterne ud af Egypten. Men det der - for mig at se - er formildnende ved denne noget anderledes situation er Guds ord til Moses. Gud siger til ham: ” Jeg vil være med dig… ()”. Og de ord er gode at leve på. De er gode at leve af. For de minder os om, at der ikke er situationer, hvor vi er ladt alene. Gud er altid med os. Han er med os, når hverdagen viser sig i sin enkelthed, og vi kan agere, som vi plejer at gøre. Han er med os, når forandringer trænger sig på, og vi stiller spørgsmålet: ” hvem er jeg i alt dette nye?”

Ja, ” hvem er jeg” kan vi bruge lang tid på at fundere over. Det er et spørgsmål, der ikke er helt så nemt at svare på. Men det aførende er, at vi har Gud med os.

Dagens evangelietekst indledes også med et par formildnende ord, for Jesus siger: ” Jeres hjerter må ikke forfærdes! Tro på Gud, og tro på mig.” Uanset så er Gud med os. Også nu, hvor de vante roller er sat lidt på pause, og vi måske definerer os selv på andre måder.

Vi må tro på, at Gud vil bære os igennem det hele.

Det vil jeg i hvert fald gøre – og så vil jeg kigge ud i haven til mine blomster og gøre mit til, at de overlever i denne særlige tid og på den måde gør det hele lidt skønnere.

Tak fordi du læste med.

Sognepræst, Mette Backs 

 

Dagens tekster kan findes her: https://www.bibelselskabet.dk/.

 

Vi arbejder stadig, og I kan altid ringe eller skrive til os

 

Anne Marie Baun 74 78 31 27 AMAB@km.dk.

Mette Backs 74 71 62 34 MEB@km.dk.

Del dette: